Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΚΕΙΚ ΤΑΨΙΟΥ "ΧΙΟΝΑΤΗ"



Υλικά

Για τη ζύμη
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
1 βανίλλια
1 πρέζα αλάτι
5 αυγά
375 γρ. αλεύρι
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν κοφτά
3 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουτάκι κεράσια κομπόστα
1 φλυτζάνι του τσαγιού ποτό της αρεσκείας μας

Για την κρέμα
1 φακελλάκι κρέμα pudding ή κρέμα άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλλια 
100 γρ. ζάχαρη
1/2 λίτρο γάλα
Σοκολάτα
200 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
 
 
Εκτέλεση
Ενώνω το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλλια, το αλάτι, τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν και φτιάχνω μία ρευστή ζύμη. Τα 2/3 αυτής τα στρώνω σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος το ενώνω με το κακάο, το γάλα και φτιάχνω μία παρόμοια σοκολατένια ζύμη, την οποία τοποθετώ προσεκτικά πάνω από τη λευκή, χωρίς να τις έχω ψήσει. Κατόπιν βάζω σε διάφορα σημεία της ζύμης τα κερασάκια, πιέζοντας ελαφρά. Ψήνω στους 170 - 200 βαθμούς για 40 λεπτά και αφήνω να κρυώσει αρκετά. Με ένα ποτό ή κονιάκ ή σναπ ραντίζω πάνω στο γλυκό ώστε να ποτίσει και να μαλακώσει. 
Κρέμα
Με τα υπόλοιπα υλικά παρασκευάζω μία κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κάθε φακελάκι
Για το pudding: Βράζω 1/2 λίτρο γάλα σε μία γαλατιέρα αφού πρώτα έχω αφαιρέσει 6 κουταλιές της σούπας τις οποίες ριχνω σε ένα φλυτζάνι. Διαλύω στο φλυτζάνι το φακελάκι με την κρέμα και τη ζάχαρη. Μόλις βράσει το γάλα, το αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα το διάλυμα από το φλυτζάνι. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Αν χρειαστεί το ξαναβάζω σε πολύ σιγανή φωτιά και ανακατεύω συνεχόμενα. Μόλις κρυώσει η κρέμα την απλώνω πάνω από τό κρύο κέικ.
Μπορώ να φτιάξω και κρέμα στιγμής που δε χρειάζεται βράσιμο.

Στη συνέχεια λιώνω σε μπεν - μαρί τη σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και 100 γρ. κρέμα γάλακτος, την οποία στρώνω και αυτή με τη σειρά της πάνω από την κρέμα. Τέλος τοποθετώ το γλυκό στο ψυγείο για να κρυώσει.

Πηγή: http://lopis-place.blogspot.gr/2010/06/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: