Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κυδώνια ψητά με σιρόπι ροδιού


 Υλικά

4 μεγάλα κυδώνια
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κρασί γλυκό μοσχάτο Λήμνου
½ ποτήρι κρασιού σιρόπι ροδιού
1 ξυλάκι κανέλα
5 καρφάκια γαρύφαλλο
2 κομμ. αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Κόβουμε σε τέσσερα ή οκτώ κομμάτια το κάθε κυδώνι. Σε ένα τουλπάνι ή τούλι δένουμε τα σκληρά μέρη και τις φλούδες που καθαρίσαμε.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε κατσαρόλα μαζί με 2 κούπες νερό, και τα βράζουμε περίπου 10-15 λεπτά, χωρίς να τα αφήσουμε να μαλακώσουν πολύ. Στίβουμε καλά και πετάμε τις φλούδες, και βάζουμε τα κυδώνια με το ζουμί τους σε ένα ανάλογο πυρέξ ή ταψάκι. Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη, και το κρασί που έχουμε ανακατέψει με το σιρόπι ροδιού, και τέλος τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 190 β. για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν κυδώνια και να μείνει ένα ωραίο σιρόπι στο ταψί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε και συμπληρώνετε αν χρειαστεί με λίγο νερό.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και μήλα, κατά προτίμηση ξινόμηλο μόνο που παραλείπετε το αρχικό βράσιμο.
Σερβίρετε με φρέσκια κρέμα χτυπημένη, ή γιαούρτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: