Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Γαλακτομπούρεκο




Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 1/2 της κούπας φρέσκο βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για την κρέμα:

2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές κόρν φλάουρ
3 αβγά
3 κρόκους αβγών
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο γάλακτος
1 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
ή 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

1 ½ της κούπας νερό
2 1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
1 ξυλαράκι κανέλας
2 κουταλιές χυμό λεμόνι 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C. Χτυπάμε τα αβγά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το κόρν φλάουρ, τα χτυπημένα αβγά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη συνεχώς και με προσοχή ώστε να μην κολλήσει. Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια ή το ξύσμα. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κρούστα όσο θα στρώνουμε τα φύλλα. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 36 εκ. και απλώνουμε σταυρωτά τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα καλά ένα ένα. Ρίχνουμε τη κρέμα και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία. Πριν στρώσουμε τα 3 τελευταία, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, προς τα μέσα του ταψιού. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα σπρώχνοντας τις άκρες που προεξέχουν στα τοιχώματα του ταψιού. Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο όπως φαίνεται παρακάτω, σε σχήμα μαργαρίτας και ψήνουμε 1 ώρα περίπου.




Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 7 λεπτά. Περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: