Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Εκμέκ κανταΐφι

Εκμεκ καταιφι στο πιατο 8

Υλικά
 
  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
Κρέμα:
  • 5 ποτήρια γάλα
  • 5 κουταλιές corn flower
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 1 κομματάκι βούτυρο ανάλατο
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 ποτήρι φιστίκια Aιγίνης
  • 100ml κρέμα γάλακτος
Σιρόπι:
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1/2 φλούδα ενός λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Σαντιγί:
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη 
Διαδικασία
 Πρώτα θα ψήσουμε το κανταΐφι και αμέσως μετά θα φτιάξουμε το σιρόπι.  Όταν κρυώσει το κανταΐφι θα ετοιμάζουμε την κρέμα και θα στήνουμε το γλυκό μας. Τέλος θα φτιάξουμε την σαντιγί.
 Το φύλλο κανταΐφι θα πρέπει να είναι φρέσκο και καλής ποιότητας.Πρώτα πρώτα βάζουμε το βούτυρο σ’ ένα μπρίκι και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει.
 Ακολούθως, χωρίζουμε το φύλλο με τα χέρια για να αφρατέψει και το απλώνουμε στο ταψί μας.Στην συνέχεια ραντίζουμε ομοιόμορφα το λιωμένο βούτυρο στο κανταΐφι μας.
Ψήνουμε το κανταΐφι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 ‘ ή μέχρι να ροδίσει.
 Το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει και στην συνέχεια θα ετοιμάσουμε το σιρόπι.
 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη.Προσθέτουμε το νερό.
 Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 8 λεπτά.
 Πλένουμε πολύ καλά ένα φρέσκο λεμόνι και κόβουμε 2 κομμάτια φλούδα.Προσθέτουμε στο σιρόπι την φλούδα λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
 Αμέσως μετά με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο χλιαρό κανταΐφι, μέχρι να κρυώσει το κανταΐφι θα ετοιμάσουμε την κρέμα
 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το corn flower και τη βανίλια.
Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.
 Στην συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα κατά τακτά διαστήματα.Παίρνουμε 3-4 κομματάκια μαστίχας και μαζί με λίγο αλεύρι ή ζάχαρη τα χτυπάμε στο γουδί.
Για καλύτερα αποτελέσματα η μαστίχα μας πρέπει να είναι παγωμένη. Όταν η κρέμα μας αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες είναι έτοιμη.
 Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την μαστίχα και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια, προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Παίρνουμε το ταψί με το σιροπιασμένο κανταΐφι και ανάλογα με τα γούστα μας ραντίζουμε εδώ κι εκεί τα φιστίκια Αιγίνης (χοντροκομμένα ή ψιλοκομμένα).
Στην συνέχεια βάζουμε την κρέμα μας, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και ακολούθως θα ετοιμάσουμε την σαντιγί μας.
 Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη.Με την βοήθεια ενός μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος έως ότου γίνει σαντιγί! Με μια σπάτουλα στρώνουμε την σαντιγί στην κρύα κρέμα μας.Αν έχουμε κορνέ τότε γαρνίρουμε την σαντιγί πάνω στην κρέμα σε διάφορα σχήματα.Γαρνίρουμε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

πηγή: http://asteromases.com/archives/3683


Δεν υπάρχουν σχόλια: