Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Cinnamon rolls

cinnamon rolls Φτιάξε cinnamon rolls! γιατί αγαπάμε τα ρολλάκια κανέλας

Για τη ζύμη
  • 500 gr αλεύρι
  • 100 gr ζάχαρη
  • 50 gr μαργαρίνη
  • 250 ml γάλα
  • 1 κουταλιά μπέκιν
Για τη γέμιση
  • 100 gr ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κανέλα

Πως το φτιάχνουμε

1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε. Όταν σχηματιστεί η ζύμη θα έχει κολλήσει και στα δάχτυλα μας οπότε τα τρίβουμε και τα αλευρώνουμε και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
2. Βάζουμε τη ζύμη 10 λεπτά στο ψυγείο και ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη ζάχαρη με την κανέλα.
3. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο περίπου 25Χ40 εκατοστά. 
4. Βρέχουμε το χέρι μας και το περνάμε πάνω από το ανοιγμένο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τη μισή ζαχαροκανέλα.
5. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό τη φαρδιά πλευρά πιέζοντας λίγο στην αρχή για να κάνει το πρώτο γύρισμα.
6. Βάζουμε το ρολό στην κατάψυξη και πιάνουμε να κάνουμε το δεύτερο ρολό με την άλλη μισή ζύμη.
7. Αφού έχει μείνει 5 λεπτά στην κατάψυξη το ρολό το βγάζουμε και βάζουμε το δεύτερο στην κατάψυξη.
8. Κόβουμε το ρολό σε φετούλες πάχους ενός δαχτύλου περίπου και τις βάζουμε προσεκτικά στο ταψί μας. Αν κολλάει το ταψί αλείψτε το ή βάλτε λαδόκολλα ή κάντε ότι κάνετε συνήθως στα ταψιά σας.
9. Επαναλάβετε τη διαδικασία και με το δεύτερο ρολό αφού έχει μείνει 5 λεπτά στην κατάψυξη. Η κατάψυξη μας βοηθάει στο να τα κόψουμε χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.
10. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Η συνταγή βγάζει περίπου 35 ρολλάκια κανέλας, αν δε χωρέσουν στο ταψί που θα διαλέξετε μη φουρνίσετε αδίκως μισό ταψί μετά, βάλτε τα να παγώσουν απλωτά στην κατάψυξη και αφού παγώσουν σε σακουλάκι και τα ψήνετε άλλη φορά.

Πηγή: http://www.sheblogs.eu/2013/09/26/ftiakse-cinnamon-rolls/

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πολίτικο γλυκό

Πολίτικο γλυκό

Υλικά για τη ζύμη:
160 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Χυμό πορτοκαλιού από μισό πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα 
80 γρ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
240 γρ. ψιλό σιμιγδάλι 
1 κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ζάχαρη
Υλικά  για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
Υλικά  για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
75 γρ. ζάχαρη
90 γρ. νισεστέ
Τριμμένη κανέλα λίγη για πασπάλισμα (προαιρετική)

Οδηγίες:
1. Βγάζετε αρκετή ώρα πριν τα υλικά που χρειάζονται, από το ψυγείο, να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ανακατεύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την μπέικιν και την ζάχαρη. Τα κρατάτε κατά μέρος, μέχρι να χρειαστούν. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30 Χ 40 εκ. περίπου.
2. Χτυπάτε το λάδι με το γιαούρτι, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα. Ανακατεύοντας ή στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτετε σταδιακά το μείγμα του σιμιγδαλιού.
3. Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και στρώνετε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 22 - 24 λεπτά περίπου. Το βγάζετε και το βάζετε όπως είναι με το ταψί, πάνω σε σχάρα για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
4. Ενώ το γλυκό είναι ακόμη στο φούρνο, ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζετε το σιρόπι για 4 - 5 λεπτά.
5. Όταν πέσει κάπως η θερμοκρασία του γλυκού, κάνετε με μια οδοντογλυφίδα πολλές τρυπούλες στην επιφάνεια και περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το ταψί όπως είναι πάνω στη σχάρα να κρυώσει και ετοιμάζετε την κρέμα.
6. Από το γάλα κρατάτε περίπου 3/4 κούπας και διαλύετε μέσα το νισεστέ. Το υπόλοιπο το βάζετε με την ζάχαρη στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και μετά το αφήνετε να κάψει. Στο καυτό γάλα, προσθέτετε ανακατεύοντας το γάλα με το διαλυμένο νισεστέ. Συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η κρέμα.
7. Απλώνετε την κρέμα, πάνω στο σιροπιασμένο γλυκό και αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένη κανέλα. Πριν το σερβίρισμα το κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια. 


πηγή: http://www.radicio.com/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C/

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σοκολατένιες κούπες



Υλικά:

400 γραμμάρια σοκολάτα λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
Μπαλόνια όσα χρειάζεστε 


Εκτέλεση:
Λιώνετε τη σοκολάτα και στρώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. Με μια κουταλιά σούπας κάνετε τις βάσεις και μετά περνάτε στα μπαλονάκια.

Φουσκώνετε τα μπαλόνια σε ένα μέτριο μέγεθος και τα βουτάτε μέχρι τη μέση περίπου μέσα στη σοκολάτα ( Η σοκολάτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όχι καυτή) , αμέσως μετά τα βάζετε πάνω στις σοκολατένιες βάζεις, βάζετε τα μπαλονάκια μέσα στο ψυγείο για κανένα 30 λεπτό να παγώσουν και να στεγνώσουν καλά και μετά με ένα μαχαιράκι κόβετε λίγο το μπαλόνι κοντά στο κορδόνι του μπαλονιού για να ξεφουσκώσει ομαλά και να μην σπάσει η κούπα. Έτσι θα μείνει στο σχήμα κούπας που έχει πάρει η σοκολάτα μας!!

* Προσοχή στη σοκολάτα που θα χρησιμοποιήσετε γιατί πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αν είναι πολύ ζεστή τα μπαλόνια θα σκάνε από τη θερμότητα όταν θα τα βάζετε μέσα στη σοκολάτα. 

Παγωτό κρέμα με γεύση κανέλα

Παγωτό κρέμα με γεύση κανέλα

Υλικά

Για 6-8 άτομα

1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα (για έντονη γεύση ή λιγότερη ποσότητα για πιο ελαφριά γεύση)
1 βανίλια σκόνη
200 ml φρέσκο γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά.
Όταν το γάλα ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και όσο το δυνατό περισσότερο η κανέλα.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και ταυτόχρονα προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά από 1-2 λεπτά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί λίγο και όταν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 1 ώρα.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και παρασκευάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της παγωτομηχανής.
Όταν ετοιμαστεί το παγωτό, το βάζουμε σε ένα αεροστεγές μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 6 ώρες.

Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή τότε αδειάζουμε το μείγμα στο κάδο του μίξερ και το χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λίγο πηχτή κρέμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες

Πηγη: http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/pagoto-krema-me-geusi-kanela

Παγωτό καρύδα

Παγωτό καρύδα

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 φλιτζάνι γάλα με λιπαρά
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια εσάνς
1 συσκευή παγωτομηχανής
100 γραμμάρια νιφάδες καρύδας
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος με λιπαρά
1 μάνγκο για το σερβίρισμα
Νιφάδες καρύδας για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Περνάμε τα κομμάτια καρύδας από το μούλτι.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη (μέχρι να λιώσει).
Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε την κρέμα στην παγωτομηχανή και προσθέτουμε την καρύδα λίγο πριν κλείσουμε την μηχανή ώστε να ανακατευτούν καλά.
Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανη τότε βάζουμε σε ένα μπολ βάλτε 2 χούφτες παγάκια στο κάτω μέρος, και να προσθέσετε κρύο νερό μέχρι να καλύψει τα παγάκια.
Τοποθετήστε ένα μικρότερο μπολ στο παγωμένο νερό. Προσθέτετε την κρέμα ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα για 25 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τοποθετείτε στην κατάψυξη για 2 με 3 ώρες.Σερβίρετε με κομματάκια μάνγκο και νιφάδες καρύδας.

ΠΗΓΗ: http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/pagoto-karuda

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Παγωτό τιραμισού

Παγωτό τιραμισού

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το παγωτό
2 φλιτζάνια (450 g) τυρί μασκαρπόνε
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
½ φλιτζάνι γάλα πλήρες
2/3 φλιτζάνι (130 γραμμάρια) ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζανιού (60 ml) λικέρ με γεύση καφέ, όπως Kahlua
3 κουταλιές της σούπας (45 ml) κονιάκ ή σκούρο ρούμι

Mocha frosting
1/2 φλιτζάνι (100 γρ) ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού (80 ml) ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
1/2 φλιτζάνι έντονα εσπρέσο
6 κουταλιές της σούπας (50 g) άγλυκο κακάο
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Εκτέλεση

Για το παγωτό
Στο κάδο του μίξερ ανακατεύετε το μασκαρπόνε, γάλα, κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το αλάτι, λικέρ, μπράντι μέχρι να μαλακώσει η κρέμα και η ζάχαρη να ενωθεί με το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει καλά και μετά το ρίχνουμε στο κάδο της παγωτομηχανής ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή μας.
Όταν το παγωτό παγώσει και είναι έτοιμο τότε ρίχνετε το mocha frosting ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και αποθηκεύετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή τότε αφού χτυπήσετε το μείγμα στο μίξερ το αποθηκεύετε κατευθείαν στη κατάψυξη για 4 -6 ώρες ανακατεύοντας το κάθε 45 λεπτά για 4 φορές συνολικά και όταν αρχίζει και πήζει τότε ρίχνετε το mocha frosting.

Mocha frosting
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, χτυπήστε ελαφρά μαζί τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, εσπρέσο, και σκόνη κακάο. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να φουσκώνει στις άκρες. Συνεχίστε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια μαγειρέψτε για 1 λεπτό περισσότερο, ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτετε τη βανίλια, και αφήστε να κρυώσει.

πηγή: http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/pagoto-tiramisou