Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Κέικ Τσουρέκι








Υλικά
Για το τσουρέκι:
  • 1 1/2 φλ. γάλα (χλιαρό)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 20 γρμ. ξερή μαγιά
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 200 γρμ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 800 γρμ. αλεύρι για τσουρέκι 
Για την γέμιση:
  • 100 γρμ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
 
Εκτέλεση:
 Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να φουσκώσει. Μεταφέρουμε στο μίξερ και προσθέτουμε 4 – 5 κ.σ. αλεύρι. Χτυπάμε και σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και στη συνέχεια το βούτυρο και μετά σταδιακά το αλεύρι, χτυπάμε μέχρι να γίνει ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα. 


Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα και αλείφουμε με βούτυρο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη αφού της έχουμε βάλει κανέλα, τυλίγουμε και ενώνουμε σαν στεφάνι και την τοποθετούμε σε φόρμα του κέικ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
 
 

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μελομακάρονα



Υλικά συνταγής

  • 240γρ. σπορέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  •    
  •  Για το σιρόπι:
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • ½ λεμόνι (ακέρωτο)
  • Αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι 
  •  

Εκτέλεση 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.

Tips:
  1. Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονατι πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.
  2. Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας, θα 'αμολύσει' / θα αποβάλλει το λάδι! Θα ψηθούν μεν καλά και θα είναι τραγανά, αλλά δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
  3. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και το πάρει μέσα η ζύμη και δεν φαίνεται, τότε ακριβώς σταματάτε το ζύμωμα!
  4. Μην ξεχάσετε να κάνετε σχεδιάκι στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη. Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
  5. Για το σιρόπιασμα: αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, τα βουτάτε στο σιρόπι που σιγοβράζει (στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας) και αμέσως τα πασπαλίζετε με καρύδι ή φιστίκι.
  6. Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα. 
Πηγή : http://www.argiro.gr/Recipe/%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1



Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Μπαστουνάκια τραγανά και αρωματικά



Υλικά για 8-10 άτομα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. ζάχαρη, καστανή
  • 2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 2 φλ. αμύγδαλα, με τη φλούδα τους, ψιλοτριμμένα
  • 1/2 φλ. βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας τα φύλλα όπως είναι στο πακέτο και τα χαράζουμε έτσι ώστε να κοπούν όλα μαζί στη μέση (στο δίπλωμα του πακέτου).
  2. Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με ζάχαρη, αμύγδαλο, κανέλα και ελάχιστο γαρίφαλο.
  3. Τυλίγουμε κάθε μισό φύλλο σε μπαστουνάκι, πολύ πολύ σφιχτό.
  4. Σε ένα ρηχό ταψί, που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε τα μπαστουνάκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
  5. Τα αλείφουμε με το βούτυρο.
  6. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Tips
  • Η κανέλα θέλει φειδώ και προσοχή, αλλιώς πικρίζει!
  • Αντί για αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε όποιον ξηρό καρπό μας βρίσκεται στο ντουλάπι ή να μη βάλουμε καθόλου ξηρούς καρπούς.
  • Αυτά τα μπαστουνάκια τρώγονται σκέτα μετά μανίας ή συνοδεύουν ένα παγωτό βανίλια, κανέλα ή καϊμάκι. 
Πηγή: http://mairywithlove.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

ΚΟΥΠΑΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ NUTELLA

«Κουπάτο» κέικ με Νουτέλα σε 2 λεπτά

Υλικά
4κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4κ.σ. ζάχαρη
1 αυγό, χτυπημένο ελαφρώς
3κ.σ. κακάο σκόνη
3κ.σ. Νουτέλα
3κ.σ. γάλα
3κ.σ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση
1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και γεμίστε μέχρι τη μέση μία μεγάλη κούπα (ή σε δύο νορμάλ αν έχετε και παρέα), την οποία θα έχετε βουτυρώσει.
2. Βάλτε την κούπα στον φούρνο μικροκυμμάτων στην πολύ δυνατή ένταση για 2 λεπτά και προσέξτε να μην σας ξεραθεί. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζετε και σερβίρετε.

Πηγή: http://mairywithlove.blogspot.gr/2013/02/nutella.html

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Donuts

Photo: jennysteffens.blogspot.gr

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φακελάκια μαγιάς σε σκόνη (περίπου 8 κοφτές κουταλιές του γλυκού)
  • 1 και 2/3 φλιτζ. γάλα (350 ml)
  • 2/3 φλιτζ. νερό (150 ml)
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/3 κουταλιά της σούπας ζάχαρη  

Για το γλάσο σοκολάτας

  • περίπου μισό πακέτο βούτυρο (120 γραμμάρια)
  • λίγη βανίλια σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 3 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ζεσταίνοντας ελαφρώς το γάλα μαζί με το νερό - προσέχουμε να μη ζεσταθεί πολύ γιατί διαφορετικά δε θα επιτρέψει στη μαγιά να λειτουργήσει αυξητικά. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε στη συνέχεια όλα τα στερεά υλικά, μαγιά, αλεύρι και αλάτι, και τα προσθέτουμε σταδιακά στο χλιαρό υγρό. Σειρά έχουν η ζάχαρη, το βούτυρο και το μοναδικό μας αυγό. Ζυμώνουμε επιμελώς μέχρι η ζύμη να ενσωματώσει όλο το αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ησυχάσει στο ίδιο σκεύος, το οποίο καλύπτουμε με μία πετσέτα ή ένα κομμάτι μεμβράνης. Σε λιγότερο από 30 λεπτά θα έχει διπλασιαστεί ο όγκος της και θα είμαστε έτοιμοι να πλάσουμε τα donuts. Αν ανήκετε στους εξοπλισμένους ως προς τα μαγειρικά σκεύη απλώνετε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη, μέχρι να αποκτήσει πάχος ίσο με ένα δάχτυλο. Ειδάλλως, με το άξιο χέρι μας, κόβουμε κομμάτια και τα πατάμε ωσότου πλατύνουν. Εδώ θα χρειαστούμε μία μεγάλη κούπα και ένα καπάκι μπουκαλιού ή ένα σφηνοπότηρο. Με την πρώτη κόβουμε σε σχήμα κύκλου τη ζύμη και με το δεύτερο κάνουμε μία μικρή τρύπα στο κέντρο της.
 Όσο σχηματίζουμε τα donuts μας ζεσταίνουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Χρειάζεται να είναι καυτό, οπότε πριν βυθίσουμε τη ζύμη ελέγχουμε με μία ξύλινη κουτάλα: μόλις γύρω της σχηματίζονται φυσαλίδες, το λάδι είναι έτοιμο. Βουτάμε τα donuts στο καυτό λάδι δύο προς δύο ή σε τριάδες - ανάλογα με τη χωρητικότητά του. Προσέχουμε ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους.
Μόλις τελειώσουμε με τα δαχτυλίδια, κι επειδή τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο, αναλαμβάνουμε τα μικρά ζυμαράκια που αφαιρέσαμε από το κέντρο τους. Τα πλάθουμε σε σχήμα μικρής μπάλας και μαζί με τη ζύμη που έχει περισσέψει από τα κοψίματα φτιάχνουμε σφαιρικές μπουκίτσες - donuts. Όταν αποκτήσουν ρόδινη όψη, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει όλο το περιττό λάδι.

Έφτασε η ώρα για το σοκολατένιο γλάσο. Μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (120 γραμμ.) και μόλις λιώσει αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο, το γάλα, τη βανίλια και την άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς. Αν θέλουμε να αποκτήσει πιο παχύρευστη υφή προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Με το γλάσο περιχύνουμε γενναιόδωρα και καθόλου προσεκτικά μικρά και μεγάλα donuts· όσο πιο πασαλειμένα με σοκολάτα, τόσο πιο λαχταριστά.
 

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

BLACK FOREST




 
 

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. κακάο 
  • 3 αβγά
  • 2 βανίλιες 
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ φλ. ξινόγαλο
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. baking powder

  •  
    Για τη γέμιση:
  • 400 γρ. βύσσινα 
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • 1 κ.σ. corn flour 

  •  
    Για τη σαντιγί:
  • 400 ml κρέμα γάλακτος 
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

  •  
    Για το σιρόπι:
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό 
  • 2 σφην. kirsch 

  •  
    Για το στόλισμα:
  • Σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη ή flakes



  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Για το κέικ:
    Χτυπάμε τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά.
    Κοσκινίζουμε στο μεταξύ, όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τη βανίλια και το baking powder.
    Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και το ξινόγαλο εναλλάξ σε 3 δόσεις.
    Ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή μοιράζουμε το μείγμα σε στρογγυλά ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή 170 βαθμούς για 40 λεπτά αν είναι ένα σκεύος.
    Αν έχουμε ψήσει το κέικ σε 1 φόρμα, αφού κρυώσει με ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος της περιφέρειας του κέικ και το σκάβουμε με ένα κουτάλι όσο πιο πολύ γίνεται. Κρατάμε την ψίχα ξεχωριστά. Εναλλακτικά, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 3 φέτες.

    Για τη γέμιση:
    Σε ένα ποτήρι διαλύουμε 4 κουταλιές από το υγρό της κονσέρβας με το corn flour και το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι.
    Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι την ζάχαρη και την κανέλα και το διάλυμα του corn flour. Αφήνουμε να δέσει και προσθέτουμε τα βύσσινα.
    Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε.

    Για το σιρόπι:
    Ρίχνουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει την πρώτη βράση το αφήνουμε για 8 ακόμα λεπτά και μετά το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το kirsch (ή οποιοδήποτε λικέρ κατά προτίμηση με βύσσινο) και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Για τη σαντιγί:
    Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.

    Για την σύνθεση του black forest:
    Παίρνουμε το κέικ που έχουμε σκάψει. Βρέχουμε το εσωτερικό του με το σιρόπι, στρώνουμε τη γέμιση με τα βύσσινα, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα. Από πάνω βάζουμε τη σαντιγί (η ποσότητα ποικίλει ανάλογα την όρεξη μας). Από πάνω ρίχνουμε την ψίχα του κέικ τριμμένη και ραντίζουμε με το σιρόπι.


    Αν έχουμε κόψει το κέικ σε φέτες, σε ένα δισκάκι τοποθετούμε ένα από τα τρία λεπτά κέικ. Στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω απλώνουμε 5 κ.σ. σαντιγί. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ το βρέχουμε με το σιρόπι και απλώνουμε μια λεπτή στρώση σαντιγί.
    Τέλος τοποθετούμε το τρίτο κέικ, το βρέχουμε με σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί. Διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα. Σε αυτή την εκδοχή θα χρειαστεί διπλή ποσότητα σαντιγί, οπότε και τα υλικά για τη σαντιγί που θα φτιάξουμε θα είναι διπλά.

    Πηγή.  http://www.chefonair.gr/recipes.asp?id=840&c=1&s=2

    Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

    Κυδώνια ψητά με σιρόπι ροδιού


     Υλικά

    4 μεγάλα κυδώνια
    1 φλ. ζάχαρη
    1 φλ. κρασί γλυκό μοσχάτο Λήμνου
    ½ ποτήρι κρασιού σιρόπι ροδιού
    1 ξυλάκι κανέλα
    5 καρφάκια γαρύφαλλο
    2 κομμ. αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)


    Εκτέλεση
    Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Κόβουμε σε τέσσερα ή οκτώ κομμάτια το κάθε κυδώνι. Σε ένα τουλπάνι ή τούλι δένουμε τα σκληρά μέρη και τις φλούδες που καθαρίσαμε.
    Τα βάζουμε όλα μαζί σε κατσαρόλα μαζί με 2 κούπες νερό, και τα βράζουμε περίπου 10-15 λεπτά, χωρίς να τα αφήσουμε να μαλακώσουν πολύ. Στίβουμε καλά και πετάμε τις φλούδες, και βάζουμε τα κυδώνια με το ζουμί τους σε ένα ανάλογο πυρέξ ή ταψάκι. Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη, και το κρασί που έχουμε ανακατέψει με το σιρόπι ροδιού, και τέλος τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 190 β. για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν κυδώνια και να μείνει ένα ωραίο σιρόπι στο ταψί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε και συμπληρώνετε αν χρειαστεί με λίγο νερό.
    Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και μήλα, κατά προτίμηση ξινόμηλο μόνο που παραλείπετε το αρχικό βράσιμο.
    Σερβίρετε με φρέσκια κρέμα χτυπημένη, ή γιαούρτι.


    Μαρµελάδα µήλο

    Μαρµελάδα µήλο

    Υλικά

    • 1 κιλό μήλα
    • ζάχαρη
    • 1/2 λεμόνι (χυμός)
    • 1 ξυλάκι κανέλα  


    Εκτέλεση

    1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Στύβουμε από πάνω λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Μετράμε τα τρίμματα του μήλου με ένα φλιτζάνι και χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα ζάχαρης.
    2. Βάζουμε το μήλο, τη ζάχαρη και την κανέλα σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε έως ότου δέσει η μαρμελάδα. Προς το τέλος του βρασμού στύβουμε μισό λεμόνι. Η μαρμελάδα είναι ιδανική για πάστα φλώρα, αλλά και για το πρωινό σας με βούτυρο στο ψωμί.

    Τα μυστικά της αποστείρωσης των βάζων: 
    Η διαδικασία αποστείρωσης των βάζων για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας είναι η εξής:Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.
     

    Cinnamon rolls

    cinnamon rolls Φτιάξε cinnamon rolls! γιατί αγαπάμε τα ρολλάκια κανέλας

    Για τη ζύμη
    • 500 gr αλεύρι
    • 100 gr ζάχαρη
    • 50 gr μαργαρίνη
    • 250 ml γάλα
    • 1 κουταλιά μπέκιν
    Για τη γέμιση
    • 100 gr ζάχαρη
    • 2 κουταλιές κανέλα

    Πως το φτιάχνουμε

    1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε. Όταν σχηματιστεί η ζύμη θα έχει κολλήσει και στα δάχτυλα μας οπότε τα τρίβουμε και τα αλευρώνουμε και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
    2. Βάζουμε τη ζύμη 10 λεπτά στο ψυγείο και ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη ζάχαρη με την κανέλα.
    3. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο περίπου 25Χ40 εκατοστά. 
    4. Βρέχουμε το χέρι μας και το περνάμε πάνω από το ανοιγμένο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τη μισή ζαχαροκανέλα.
    5. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό τη φαρδιά πλευρά πιέζοντας λίγο στην αρχή για να κάνει το πρώτο γύρισμα.
    6. Βάζουμε το ρολό στην κατάψυξη και πιάνουμε να κάνουμε το δεύτερο ρολό με την άλλη μισή ζύμη.
    7. Αφού έχει μείνει 5 λεπτά στην κατάψυξη το ρολό το βγάζουμε και βάζουμε το δεύτερο στην κατάψυξη.
    8. Κόβουμε το ρολό σε φετούλες πάχους ενός δαχτύλου περίπου και τις βάζουμε προσεκτικά στο ταψί μας. Αν κολλάει το ταψί αλείψτε το ή βάλτε λαδόκολλα ή κάντε ότι κάνετε συνήθως στα ταψιά σας.
    9. Επαναλάβετε τη διαδικασία και με το δεύτερο ρολό αφού έχει μείνει 5 λεπτά στην κατάψυξη. Η κατάψυξη μας βοηθάει στο να τα κόψουμε χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.
    10. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
    Η συνταγή βγάζει περίπου 35 ρολλάκια κανέλας, αν δε χωρέσουν στο ταψί που θα διαλέξετε μη φουρνίσετε αδίκως μισό ταψί μετά, βάλτε τα να παγώσουν απλωτά στην κατάψυξη και αφού παγώσουν σε σακουλάκι και τα ψήνετε άλλη φορά.

    Πηγή: http://www.sheblogs.eu/2013/09/26/ftiakse-cinnamon-rolls/

    Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

    Πολίτικο γλυκό

    Πολίτικο γλυκό

    Υλικά για τη ζύμη:
    160 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
    200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
    Χυμό πορτοκαλιού από μισό πορτοκάλι
    Ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
    3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα 
    80 γρ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
    240 γρ. ψιλό σιμιγδάλι 
    1 κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
    150 γρ. ζάχαρη
    Υλικά  για το σιρόπι:
    200 γρ. ζάχαρη
    300 ml νερό
    Υλικά  για την κρέμα:
    1 λίτρο γάλα
    75 γρ. ζάχαρη
    90 γρ. νισεστέ
    Τριμμένη κανέλα λίγη για πασπάλισμα (προαιρετική)

    Οδηγίες:
    1. Βγάζετε αρκετή ώρα πριν τα υλικά που χρειάζονται, από το ψυγείο, να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ανακατεύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την μπέικιν και την ζάχαρη. Τα κρατάτε κατά μέρος, μέχρι να χρειαστούν. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30 Χ 40 εκ. περίπου.
    2. Χτυπάτε το λάδι με το γιαούρτι, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα. Ανακατεύοντας ή στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτετε σταδιακά το μείγμα του σιμιγδαλιού.
    3. Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και στρώνετε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 22 - 24 λεπτά περίπου. Το βγάζετε και το βάζετε όπως είναι με το ταψί, πάνω σε σχάρα για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
    4. Ενώ το γλυκό είναι ακόμη στο φούρνο, ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζετε το σιρόπι για 4 - 5 λεπτά.
    5. Όταν πέσει κάπως η θερμοκρασία του γλυκού, κάνετε με μια οδοντογλυφίδα πολλές τρυπούλες στην επιφάνεια και περιχύνετε με το σιρόπι. Αφήνετε το ταψί όπως είναι πάνω στη σχάρα να κρυώσει και ετοιμάζετε την κρέμα.
    6. Από το γάλα κρατάτε περίπου 3/4 κούπας και διαλύετε μέσα το νισεστέ. Το υπόλοιπο το βάζετε με την ζάχαρη στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και μετά το αφήνετε να κάψει. Στο καυτό γάλα, προσθέτετε ανακατεύοντας το γάλα με το διαλυμένο νισεστέ. Συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η κρέμα.
    7. Απλώνετε την κρέμα, πάνω στο σιροπιασμένο γλυκό και αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένη κανέλα. Πριν το σερβίρισμα το κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια. 


    πηγή: http://www.radicio.com/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C/