Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Γλειφιτζούρια μπανάνας με επικάλυψη σοκολάτας

Γλειφιτζούρια μπανάνας με επικάλυψη σοκολάτας 

Υλικά

Για 2-4 άτομα

Ξυλάκια για σουβλάκια
Κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος
Μπανάνες

Για την επικάλυψη
Φουντούκια
Αμύγδαλα φιλέ
Ινδοκάρυδο
Τριμμένα γεμιστά μπισκότα 


Διαδικασία
Θρυμματίζουμε την κουβερτούρα και την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια
ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε στη μέση.

Καρφώνουμε ένα ξυλάκι σε κάθε μπανάνα και τη βουτάμε στη σοκολάτα.
Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς ή τριμμένο μπισκότο και τα αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

πηγή: http://www.sidagi.gr/section/paidiko-parti/content/gleifitzouria-mpananas-me-epikalupsi-sokolatas

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μετατροπές

20 γρ. κόρν φλάουερ πήζουν 500 γρ γάλα σε κρέμα
8-10 γρ. ξερή μαγιά φουσκώνουν 500 γρ. αλεύρι
12 γρ. ζελατίνη σε σκόνη θα στερεοποιήσουν 500 ml υγρού
Αμμωνία 3/4 κ.γ. 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.τ.γ. μπέικινγκ πάουντερ φουσκώνει 130 γρ. ( 1 φλυτζάνι) αλεύρι
(οι παραπάνω μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση)

1 κ. τ. γ. (κουταλάκι του γλυκού) 5 γρ.
1 κ. τ. σ. (κουταλιά της σούπας) 15 γρ.
1 φλ. Αλεύρι 130 γρ.
1 φλ. Σιμιγδάλι 175 γρ.
1 φλ. Λάδι 220 γρ
1 φλ. Βούτυρο 220 γρ.
1 φλ. Γάλα πλήρες 240 ml
1 φλ Ζάχαρη καστανή ή μαύρη 215 γρ.
1 φλ. Ζάχαρη λευκή 200 γρ.
1 φάκελος Ζελατίνη σκόνη 7 γρ.
3 κ.σ. Κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη) 20 γρ.
1 φλ. Καρύδα (αποξηραμένη τριμμένη) 90 γρ.
1 φλ. Καρύδα (φρέσκια)  
1 φλ. Σταφίδες 120 γρ.
1/4 φλ. Καφές (βρασμένος, δυνατός) 60 ml
1 φλ. Κρέμα γάλακτος (10-12% λιπαρά) 240 ml
1/2 φλ. Βούτυρο 115 γρ.
1 φλ. Μασκαρπόνε 225 γρ.
1 φλ. Μελάσα 240 ml
1 φλ. Μέλι 240 ml
1 φλ. Μπισκότα τρίμμα 100 γρ.
1 φλ. Ξηροί καρποί 100 γρ.
1/4 φλ. Ξύδι λευκό 60 ml
1 φλ. ρύζι 200 γρ.

Εκμέκ κανταΐφι

Εκμεκ καταιφι στο πιατο 8

Υλικά
 
  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
Κρέμα:
  • 5 ποτήρια γάλα
  • 5 κουταλιές corn flower
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 1 κομματάκι βούτυρο ανάλατο
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 ποτήρι φιστίκια Aιγίνης
  • 100ml κρέμα γάλακτος
Σιρόπι:
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1/2 φλούδα ενός λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Σαντιγί:
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη 
Διαδικασία
 Πρώτα θα ψήσουμε το κανταΐφι και αμέσως μετά θα φτιάξουμε το σιρόπι.  Όταν κρυώσει το κανταΐφι θα ετοιμάζουμε την κρέμα και θα στήνουμε το γλυκό μας. Τέλος θα φτιάξουμε την σαντιγί.
 Το φύλλο κανταΐφι θα πρέπει να είναι φρέσκο και καλής ποιότητας.Πρώτα πρώτα βάζουμε το βούτυρο σ’ ένα μπρίκι και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει.
 Ακολούθως, χωρίζουμε το φύλλο με τα χέρια για να αφρατέψει και το απλώνουμε στο ταψί μας.Στην συνέχεια ραντίζουμε ομοιόμορφα το λιωμένο βούτυρο στο κανταΐφι μας.
Ψήνουμε το κανταΐφι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 ‘ ή μέχρι να ροδίσει.
 Το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει και στην συνέχεια θα ετοιμάσουμε το σιρόπι.
 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη.Προσθέτουμε το νερό.
 Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 8 λεπτά.
 Πλένουμε πολύ καλά ένα φρέσκο λεμόνι και κόβουμε 2 κομμάτια φλούδα.Προσθέτουμε στο σιρόπι την φλούδα λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
 Αμέσως μετά με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο χλιαρό κανταΐφι, μέχρι να κρυώσει το κανταΐφι θα ετοιμάσουμε την κρέμα
 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το corn flower και τη βανίλια.
Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.
 Στην συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα κατά τακτά διαστήματα.Παίρνουμε 3-4 κομματάκια μαστίχας και μαζί με λίγο αλεύρι ή ζάχαρη τα χτυπάμε στο γουδί.
Για καλύτερα αποτελέσματα η μαστίχα μας πρέπει να είναι παγωμένη. Όταν η κρέμα μας αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες είναι έτοιμη.
 Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την μαστίχα και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια, προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Παίρνουμε το ταψί με το σιροπιασμένο κανταΐφι και ανάλογα με τα γούστα μας ραντίζουμε εδώ κι εκεί τα φιστίκια Αιγίνης (χοντροκομμένα ή ψιλοκομμένα).
Στην συνέχεια βάζουμε την κρέμα μας, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και ακολούθως θα ετοιμάσουμε την σαντιγί μας.
 Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη.Με την βοήθεια ενός μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος έως ότου γίνει σαντιγί! Με μια σπάτουλα στρώνουμε την σαντιγί στην κρύα κρέμα μας.Αν έχουμε κορνέ τότε γαρνίρουμε την σαντιγί πάνω στην κρέμα σε διάφορα σχήματα.Γαρνίρουμε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

πηγή: http://asteromases.com/archives/3683


Πανακότα με μαστίχα Χίου


panakota.jpg 

Υλικά
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
1/2 λίτρο γάλα πλήρες
100 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα φύλλα ζελατίνας
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο κοπανισμένη μαστίχα Χίου
 

Διαδικασία
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τη ζάχαρη. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζετε τις ζελατίνες για να μαλακώσουν.  Πριν βράσει και φουσκώσει η κρέμα σας, στύβετε τις ζελατίνες και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας για να διαλυθούν. Τέλος, αφού σβήσετε τη φωτιά, προσθέτετε, πασπαλίζοντας την κοπανισμένη μαστίχα Xίου. Προαιρετικά, προσθέτετε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φυστίκια Aιγίνης. Μοιράζετε σε μπωλάκια και σερβίρετε με σπασμένα φιστίκια Aιγίνης. 

Μους μήλου με ακτινίδια και σάλτσα ροδιού


 μους μήλου.jpg

 





 

Υλικά
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
125 γρ. πολτό κομπόστα μήλο*
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 δόση άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
½ λεμόνι (το ξύσμα)
125 ml κρέμα γάλακτος
3 φύλλα ζελατίνας (άσπρη)
200 ml χυμός μήλου
30 μl σιρόπι γρεναδίνης
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
2 ακτινίδια


Διαδικασία

Ξεπλένουμε 4 φορμάκια των 125ml, με κρύο νερό και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το πολτό μήλου, την άχνη ζάχαρη, το άρωμα βανίλιας, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο. Μουλιάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό και στη συνέχεια τη διαλύουμε σε χαμηλή φωτιά. Την ρίχνουμε στο μείγμα γιαουρτιού και την ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα την κρέμα γάλακτος κουταλιά- κουταλιά και ανακατεύουμε απαλά.  Αδειάζουμε τη μους στα φορμάκια, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες να παγώσουν. 
Για τη σάλτσα ροδιού, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το χυμό μήλου με το σιρόπι της γραναδίνης. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2-3 κουταλιές κρύο νερό και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την  αφήνουμε να κρυώσει.  Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε μικρά τρίγωνα κομμάτια. Για να ξεφορμάρουμε τς μους, βουτάμε τα φορμάκια σε καυτό νερό για μεριά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε τις μους παγωμένες με τη σάλτσα ροδιού και γαρνίρουμε με ακτινίδια.
* Για να ετοιμάσουμε το πολτό μήλου, καθαρίζουμε 3 μήλα και α βράζουμε για 5 λεπτά με 2-3 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλιά κανέλα και 3-4 κουταλιές νερό. Μόλις βράσουν και κρυώσουν τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.  

πηγή: http://lixoudies.pblogs.gr/2006/12/moys-mhloy-me-aktinidia-kai-saltsa-rodioy.html



Κρέμα καραμελέ με φράουλα

c_caramel.jpg 
Υλικά
600 γρ. γάλα 1,5% λιπαρά
4 αυγά
230 γρ. φράουλες πολτοποιημένες
90 γρ. ζάχαρη  

Διαδικασία
Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας. Μοιράζουμε αμέσως την καραμέλα σε 7 ατομικές φορμίτσες της κρεμ καραμελέ. Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε στα αυγά που προηγουμένως τα έχουμε ελαφρώς χτυπήσει. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες φράουλες, ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τις φορμίτσες. Τα τοποθετούμε σ' ένα ταψί με νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Πιέζουμε λίγο την κρέμα γύρω-γύρω κοντά στα τοιχώματα της φόρμας και αναποδογυρίζουμε απότομα σε πιατάκι ή σε μπολ. 

Γαλακτομπούρεκο




Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 1/2 της κούπας φρέσκο βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για την κρέμα:

2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές κόρν φλάουρ
3 αβγά
3 κρόκους αβγών
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο γάλακτος
1 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
ή 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

1 ½ της κούπας νερό
2 1/4 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
1 ξυλαράκι κανέλας
2 κουταλιές χυμό λεμόνι 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C. Χτυπάμε τα αβγά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το κόρν φλάουρ, τα χτυπημένα αβγά και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη συνεχώς και με προσοχή ώστε να μην κολλήσει. Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια ή το ξύσμα. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κρούστα όσο θα στρώνουμε τα φύλλα. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 36 εκ. και απλώνουμε σταυρωτά τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα καλά ένα ένα. Ρίχνουμε τη κρέμα και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία. Πριν στρώσουμε τα 3 τελευταία, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, προς τα μέσα του ταψιού. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα σπρώχνοντας τις άκρες που προεξέχουν στα τοιχώματα του ταψιού. Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο όπως φαίνεται παρακάτω, σε σχήμα μαργαρίτας και ψήνουμε 1 ώρα περίπου.




Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 7 λεπτά. Περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο μόλις βγει από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε. 

Πανακότα με Καφέ

 

Υλικά
230 ml γάλα
110 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 ½ κουταλάκια στιγμιαίο καφέ
3 φύλλα ζελατίνας (15 γρ.)
1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα

Για τη σώς σοκολάτας:
100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
70 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
 

Διαδικασία
Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον καφέ ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν αρχίσει να βράζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε σε μικρά μπολάκια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος. Λίγο πριν βράσει αδειάζουμε πάνω στη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτάμε τα μπολ σε ζεστό νερό και ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε με σάλτσα σοκολάτας και κόκκους καφέ.  

Banoffee

 

 

Υλικά

1 πακέτο μπισκότα Μαριάννα αλεσμένα
120 γρ. βούτυρο
3 μπανάνες
3 κουταλιές χυμό λεμόνι
1 βάζο καραμέλα Bonne Maman
500 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
σοκολάτα γάλακτος τριμμένη

Για τη σώς σοκολάτας:

50 γρ. κουβερτούρα
50 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά  

 

Διαδικασία

Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα αλεσμένα μπισκότα. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20-22 εκ. ή σε μια ταρτιέρα με αφαιρούμενο πάτο και ψήνουμε στους 180ο C για 10 λεπτά (μπορούμε να αφήσουμε και άψητο το μπισκότο). Αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις μπανάνες κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Αλείφουμε το μπισκότο με τη μισή καραμέλα, αραδιάζουμε τις μπανάνες και από πάνω την υπόλοιπη καραμέλα. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια σε σαντιγί και αδειάζουμε πάνω από τη καραμέλα. Ετοιμάζουμε τη σώς σοκολάτας. Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος. Λίγο πρίν βράζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στην κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά (αν είναι ζεστό θα λιώσει η σαντιγί). Πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος και τη σώς σοκολάτας.  

πηγή: http://makingsweets.blogspot.gr/2009/08/banoffee.html 


Χαλβάς Νηστίσιμος

 

Υλικά

1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 1/2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
4 κούπες νερό
100 γρ. κουκουνάρι
1 ξυλάκι κανέλας
ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά) 


Διαδικασία
Σε βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι με τα κουκουνάρια μέχρι να αποκτήσει σκούρο χρώμα. Στο μεταξύ βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και το ξύσμα πορτοκαλιού για 1 λεπτό. Αδειάζουμε το σιμιγδάλι στο σιρόπι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν αρχίζει να ξεκολλάει από το κουτάλι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και με το καπάκι της και αφήνουμε το χαλβά ένα τέταρτο να αφρατέψει. Αδειάζουμε σε φόρμα, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα.