Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σοκολατένιες κούπες



Υλικά:

400 γραμμάρια σοκολάτα λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
Μπαλόνια όσα χρειάζεστε 


Εκτέλεση:
Λιώνετε τη σοκολάτα και στρώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. Με μια κουταλιά σούπας κάνετε τις βάσεις και μετά περνάτε στα μπαλονάκια.

Φουσκώνετε τα μπαλόνια σε ένα μέτριο μέγεθος και τα βουτάτε μέχρι τη μέση περίπου μέσα στη σοκολάτα ( Η σοκολάτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όχι καυτή) , αμέσως μετά τα βάζετε πάνω στις σοκολατένιες βάζεις, βάζετε τα μπαλονάκια μέσα στο ψυγείο για κανένα 30 λεπτό να παγώσουν και να στεγνώσουν καλά και μετά με ένα μαχαιράκι κόβετε λίγο το μπαλόνι κοντά στο κορδόνι του μπαλονιού για να ξεφουσκώσει ομαλά και να μην σπάσει η κούπα. Έτσι θα μείνει στο σχήμα κούπας που έχει πάρει η σοκολάτα μας!!

* Προσοχή στη σοκολάτα που θα χρησιμοποιήσετε γιατί πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αν είναι πολύ ζεστή τα μπαλόνια θα σκάνε από τη θερμότητα όταν θα τα βάζετε μέσα στη σοκολάτα. 

Παγωτό κρέμα με γεύση κανέλα

Παγωτό κρέμα με γεύση κανέλα

Υλικά

Για 6-8 άτομα

1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα (για έντονη γεύση ή λιγότερη ποσότητα για πιο ελαφριά γεύση)
1 βανίλια σκόνη
200 ml φρέσκο γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά.
Όταν το γάλα ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και όσο το δυνατό περισσότερο η κανέλα.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και ταυτόχρονα προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά από 1-2 λεπτά, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί λίγο και όταν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 1 ώρα.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και παρασκευάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της παγωτομηχανής.
Όταν ετοιμαστεί το παγωτό, το βάζουμε σε ένα αεροστεγές μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 6 ώρες.

Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή τότε αδειάζουμε το μείγμα στο κάδο του μίξερ και το χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λίγο πηχτή κρέμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες

Πηγη: http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/pagoto-krema-me-geusi-kanela

Παγωτό καρύδα

Παγωτό καρύδα

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 φλιτζάνι γάλα με λιπαρά
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια εσάνς
1 συσκευή παγωτομηχανής
100 γραμμάρια νιφάδες καρύδας
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος με λιπαρά
1 μάνγκο για το σερβίρισμα
Νιφάδες καρύδας για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Περνάμε τα κομμάτια καρύδας από το μούλτι.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη (μέχρι να λιώσει).
Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε την κρέμα στην παγωτομηχανή και προσθέτουμε την καρύδα λίγο πριν κλείσουμε την μηχανή ώστε να ανακατευτούν καλά.
Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανη τότε βάζουμε σε ένα μπολ βάλτε 2 χούφτες παγάκια στο κάτω μέρος, και να προσθέσετε κρύο νερό μέχρι να καλύψει τα παγάκια.
Τοποθετήστε ένα μικρότερο μπολ στο παγωμένο νερό. Προσθέτετε την κρέμα ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα για 25 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τοποθετείτε στην κατάψυξη για 2 με 3 ώρες.Σερβίρετε με κομματάκια μάνγκο και νιφάδες καρύδας.

ΠΗΓΗ: http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/pagoto-karuda

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Παγωτό τιραμισού

Παγωτό τιραμισού

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το παγωτό
2 φλιτζάνια (450 g) τυρί μασκαρπόνε
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
½ φλιτζάνι γάλα πλήρες
2/3 φλιτζάνι (130 γραμμάρια) ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζανιού (60 ml) λικέρ με γεύση καφέ, όπως Kahlua
3 κουταλιές της σούπας (45 ml) κονιάκ ή σκούρο ρούμι

Mocha frosting
1/2 φλιτζάνι (100 γρ) ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού (80 ml) ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
1/2 φλιτζάνι έντονα εσπρέσο
6 κουταλιές της σούπας (50 g) άγλυκο κακάο
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Εκτέλεση

Για το παγωτό
Στο κάδο του μίξερ ανακατεύετε το μασκαρπόνε, γάλα, κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το αλάτι, λικέρ, μπράντι μέχρι να μαλακώσει η κρέμα και η ζάχαρη να ενωθεί με το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει καλά και μετά το ρίχνουμε στο κάδο της παγωτομηχανής ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή μας.
Όταν το παγωτό παγώσει και είναι έτοιμο τότε ρίχνετε το mocha frosting ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και αποθηκεύετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή τότε αφού χτυπήσετε το μείγμα στο μίξερ το αποθηκεύετε κατευθείαν στη κατάψυξη για 4 -6 ώρες ανακατεύοντας το κάθε 45 λεπτά για 4 φορές συνολικά και όταν αρχίζει και πήζει τότε ρίχνετε το mocha frosting.

Mocha frosting
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, χτυπήστε ελαφρά μαζί τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, εσπρέσο, και σκόνη κακάο. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να φουσκώνει στις άκρες. Συνεχίστε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια μαγειρέψτε για 1 λεπτό περισσότερο, ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτετε τη βανίλια, και αφήστε να κρυώσει.

πηγή: http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/pagoto-tiramisou

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Γλειφιτζούρια μπανάνας με επικάλυψη σοκολάτας

Γλειφιτζούρια μπανάνας με επικάλυψη σοκολάτας 

Υλικά

Για 2-4 άτομα

Ξυλάκια για σουβλάκια
Κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος
Μπανάνες

Για την επικάλυψη
Φουντούκια
Αμύγδαλα φιλέ
Ινδοκάρυδο
Τριμμένα γεμιστά μπισκότα 


Διαδικασία
Θρυμματίζουμε την κουβερτούρα και την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια
ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε στη μέση.

Καρφώνουμε ένα ξυλάκι σε κάθε μπανάνα και τη βουτάμε στη σοκολάτα.
Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς ή τριμμένο μπισκότο και τα αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

πηγή: http://www.sidagi.gr/section/paidiko-parti/content/gleifitzouria-mpananas-me-epikalupsi-sokolatas

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μετατροπές

20 γρ. κόρν φλάουερ πήζουν 500 γρ γάλα σε κρέμα
8-10 γρ. ξερή μαγιά φουσκώνουν 500 γρ. αλεύρι
12 γρ. ζελατίνη σε σκόνη θα στερεοποιήσουν 500 ml υγρού
Αμμωνία 3/4 κ.γ. 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.τ.γ. μπέικινγκ πάουντερ φουσκώνει 130 γρ. ( 1 φλυτζάνι) αλεύρι
(οι παραπάνω μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση)

1 κ. τ. γ. (κουταλάκι του γλυκού) 5 γρ.
1 κ. τ. σ. (κουταλιά της σούπας) 15 γρ.
1 φλ. Αλεύρι 130 γρ.
1 φλ. Σιμιγδάλι 175 γρ.
1 φλ. Λάδι 220 γρ
1 φλ. Βούτυρο 220 γρ.
1 φλ. Γάλα πλήρες 240 ml
1 φλ Ζάχαρη καστανή ή μαύρη 215 γρ.
1 φλ. Ζάχαρη λευκή 200 γρ.
1 φάκελος Ζελατίνη σκόνη 7 γρ.
3 κ.σ. Κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη) 20 γρ.
1 φλ. Καρύδα (αποξηραμένη τριμμένη) 90 γρ.
1 φλ. Καρύδα (φρέσκια)  
1 φλ. Σταφίδες 120 γρ.
1/4 φλ. Καφές (βρασμένος, δυνατός) 60 ml
1 φλ. Κρέμα γάλακτος (10-12% λιπαρά) 240 ml
1/2 φλ. Βούτυρο 115 γρ.
1 φλ. Μασκαρπόνε 225 γρ.
1 φλ. Μελάσα 240 ml
1 φλ. Μέλι 240 ml
1 φλ. Μπισκότα τρίμμα 100 γρ.
1 φλ. Ξηροί καρποί 100 γρ.
1/4 φλ. Ξύδι λευκό 60 ml
1 φλ. ρύζι 200 γρ.

Εκμέκ κανταΐφι

Εκμεκ καταιφι στο πιατο 8

Υλικά
 
  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
Κρέμα:
  • 5 ποτήρια γάλα
  • 5 κουταλιές corn flower
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 1 κομματάκι βούτυρο ανάλατο
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/2 ποτήρι φιστίκια Aιγίνης
  • 100ml κρέμα γάλακτος
Σιρόπι:
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1/2 φλούδα ενός λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Σαντιγί:
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη 
Διαδικασία
 Πρώτα θα ψήσουμε το κανταΐφι και αμέσως μετά θα φτιάξουμε το σιρόπι.  Όταν κρυώσει το κανταΐφι θα ετοιμάζουμε την κρέμα και θα στήνουμε το γλυκό μας. Τέλος θα φτιάξουμε την σαντιγί.
 Το φύλλο κανταΐφι θα πρέπει να είναι φρέσκο και καλής ποιότητας.Πρώτα πρώτα βάζουμε το βούτυρο σ’ ένα μπρίκι και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει.
 Ακολούθως, χωρίζουμε το φύλλο με τα χέρια για να αφρατέψει και το απλώνουμε στο ταψί μας.Στην συνέχεια ραντίζουμε ομοιόμορφα το λιωμένο βούτυρο στο κανταΐφι μας.
Ψήνουμε το κανταΐφι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 ‘ ή μέχρι να ροδίσει.
 Το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει και στην συνέχεια θα ετοιμάσουμε το σιρόπι.
 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη.Προσθέτουμε το νερό.
 Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 8 λεπτά.
 Πλένουμε πολύ καλά ένα φρέσκο λεμόνι και κόβουμε 2 κομμάτια φλούδα.Προσθέτουμε στο σιρόπι την φλούδα λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
 Αμέσως μετά με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο χλιαρό κανταΐφι, μέχρι να κρυώσει το κανταΐφι θα ετοιμάσουμε την κρέμα
 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το corn flower και τη βανίλια.
Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.
 Στην συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα κατά τακτά διαστήματα.Παίρνουμε 3-4 κομματάκια μαστίχας και μαζί με λίγο αλεύρι ή ζάχαρη τα χτυπάμε στο γουδί.
Για καλύτερα αποτελέσματα η μαστίχα μας πρέπει να είναι παγωμένη. Όταν η κρέμα μας αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες είναι έτοιμη.
 Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την μαστίχα και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια, προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Παίρνουμε το ταψί με το σιροπιασμένο κανταΐφι και ανάλογα με τα γούστα μας ραντίζουμε εδώ κι εκεί τα φιστίκια Αιγίνης (χοντροκομμένα ή ψιλοκομμένα).
Στην συνέχεια βάζουμε την κρέμα μας, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και ακολούθως θα ετοιμάσουμε την σαντιγί μας.
 Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη.Με την βοήθεια ενός μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος έως ότου γίνει σαντιγί! Με μια σπάτουλα στρώνουμε την σαντιγί στην κρύα κρέμα μας.Αν έχουμε κορνέ τότε γαρνίρουμε την σαντιγί πάνω στην κρέμα σε διάφορα σχήματα.Γαρνίρουμε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

πηγή: http://asteromases.com/archives/3683